Συχνές ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις Ψυχοθεραπείας
Ερωτήσεις & απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Έναρξη θεραπείας:

Η κα Στέλλα Ζαχαράτου, με κλινική εξειδίκευση στην αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία ποικίλων ψυχιατρικών διαταραχών, υιοθετεί ολιστική προσέγγιση με συνδυασμό ψυχολογικών παρεμβάσεων. Οι κύριοι τομείς της κλινικής εμπειρογνωμοσύνης της περιλαμβάνουν τα εξής: άγχος, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματικό στρες, διαταραχές προσωπικότητας, εθισμούς, διάσπαση προσοχής, χρόνιο πόνο, διαταραχές ύπνου, και ψύχωση.

Διαβάστε περισσότερα

1. Γιατί να επισκεφθώ ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή;

Όσο κι αν τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ψυχολογικής - ψυχοθεραπευτικής βοήθειας από κάποιον επαγγελματία δεν αποτελεί ταμπού, συχνά είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει τόσο για τον εαυτό του όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα ότι υπάρχει ανάγκη υποστήριξης από κάποιον επαγγελματία. Δεν είναι απαραίτητο να βιώνει κάποιος μία δυσβάσταχτη κατάστασή ή να έχει φτάσει σε αδιέξοδο για να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, που με τη συνδρομή του ειδικού θα μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα και να τα διαχειριστούμε ορθότερα. Μην κάνετε το λάθος να αφήσετε ένα πρόβλημα να γίνει χρόνιο ή αφόρητο. Ο χρόνος μπορεί να το επιδεινώσει και να κάνει τη διαχείρισή του πιο δύσκολη και πιο χρονοβόρα. Η έγκαιρη ψυχολογική και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον θεραπευόμενο και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή, όχι μόνο στην ψυχική του υγεία, αλλά συνολικά σε κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του. Η ψυχολογική υποστήριξη έχει αποδειχθεί μέσα από την εμπειρία μας ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των κρίσεων πανικού και κάθε μορφής φοβίας, για τη διαχείριση των συντροφικών σχέσεων και των σχέσεων γονέων παιδιών, για την ατομική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση και για πολλά άλλα.

2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου;

Συχνά υπάρχει σύγχυση σχετικά με τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, και συγκεκριμένα τον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο. Ψυχολόγος είναι ο επαγγελματίας που έχει σπουδάσει ψυχολογία, ενώ ο ψυχίατρος κατέχει πτυχίο ιατρικής και έχει ειδικότητα στην ψυχιατρική. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές ή σύμβουλοι ψυχικής υγείας είναι κάτοχοι κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου ή έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στο αντικείμενό τους. Οι ψυχίατροι, ωστόσο, ως γιατροί, έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς τους, ενώ οι ψυχολόγοι όχι. Οι ψυχίατροι συνήθως εστιάζουν στη διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής και στην αντιμετώπιση αυτής με φάρμακα. Αντίθετα, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν τους ασθενείς τους μέσα από κάποια μορφή ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ψυχολόγος και ψυχίατρος είναι σε στενή συνεργασία για την υποστήριξη του ίδιου θεραπευόμενου.

3. Είναι όσα λέγονται σε μία συνεδρία απόρρητα;

Οτιδήποτε ειπωθεί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με ενήλικο είναι εμπιστευτικό και απόρρητο. Στην περίπτωση θεραπείας με εφήβους υπάρχει η υποχρέωση ενημέρωσης των γονιών κηδεμόνων, αν και οι έφηβοι ενημερώνονται γι αυτό και συνήθως προγραμματίζονται κοινές συνεδρίες με την οικογένεια. Μοναδικές άλλες εξαιρέσεις όπου υπάρχει άρση του απορρήτου είναι σε περιπτώσεις πιθανότητας τέλεσης κακουργηματικών πράξεων ή έντονων αυτοκτονικών τάσεων.

4. Ποια είναι η διάρκεια μιας συνεδρίας;

Η διάρκεια των ατομικών συνεδριών είναι 45 λεπτά και των ομαδικών 90 λεπτά την εβδομάδα.

5. Μπορώ να ακυρώσω μία συνεδρία;

Σε περίπτωση που υπάρξει λόγος ακύρωσης μίας συνεδρίας χρειάζεται ενημέρωση τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη συνεδρία, για να προσδιοριστεί νέα. Εάν δεν ακυρώσετε έγκαιρα η συνεδρία χρεώνεται κανονικά.

6. Τι θα γίνει αν καθυστερήσω σε μία συνεδρία;

Η ώρα έναρξης και λήξης της κάθε συνεδρίας είναι συγκεκριμένες και σε περίπτωση αργοπορίας δεν μπορεί να υπάρξει μετακίνηση του χρόνου διεξαγωγής της. Είναι καλό για τη δική σας θεραπεία να έρχεστε εγκαίρως στη συνεδρία σας.

7. Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη διάρκεια της ψυχολογικής ψυχοθεραπευτικής βοήθειας και διαφοροποιούνται σε κάθε θεραπευόμενο. Κάποιοι ενδιαφέρονται για βραχεία θεραπεία, ενώ άλλοι επιθυμούν να εξερευνήσουν και να αλλάξουν συνολικότερες πεποιθήσεις και στάσεις, οπότε η ψυχολογική υποστήριξη και η ψυχοθεραπεία διαρκεί περισσότερο. Η διάρκεια ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, αλλά μέσα από τη συζήτηση και την πορεία της θεραπείας μπορεί να διαμορφωθεί μια πρόβλεψη ανάλογα με τα ανάγκες και την κρίση του κάθε θεραπευόμενου.

8. Να επιλέξω online ψυχοθεραπεία ή κλασική διά ζώσης;

Δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός παράγοντας που να διαφοροποιεί σημαντικά την αποτελεσματικότητα μεταξύ της διά ζώσης και της online ψυχοθεραπείας. Κατά κανόνα οι online συνεδρίες επιλέγονται από άτομα που βρίσκονται εκτός Νάξου ή εκτός Ελλάδας, αλλά και από όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή ταξιδεύουν συχνά. Η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι οι συνεδρίες με Online Ψυχοθεραπεία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δεν υστερούν συγκριτικά με τις κλασικές.

Είσαι ένα βήμα μακριά από την θεραπεία.

Η ψυχή μας, όπως και το σώμα μας, νοσεί. Η αμέλεια προς οποιονδήποτε από τους δύο τομείς απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα, μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε ένα ανησυχητικό σκηνικό. Η θεραπεία των ψυχικών προβλημάτων αποτελεί το ξεκίνημα για μια νέα και βελτιωμένη ζωή. Είναι ένα μέρος της κοινωνίας μας, ανεξαρτήτως της εποχής, προοδευτικής ή συντηρητικής, καθώς αντιπροσωπεύει το στίγμα της ψυχικής υγείας από την αρχή της κοινωνικής κατασκευής έως τις μέρες μας. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι εκτεθειμένοι σε διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Νίκησε την ψυχική ασθένεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας και να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δράσεις και οποιδήποτε νέα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Διεύθυνση

Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη,
Παραλία Αγίου Γεωργίου, Χώρα Νάξου,
T.K. 84300, Νάξος Κυκλάδες

Καλέστε μας

+30 699 99 23 800

Στείλτε μας email

zaharatoustella@gmail.com

Στέλλα Ζαχαράτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχή & Ίασις, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Συμβουλευτικης & Ψυχοθεραπείας, Ψυχολόγος Νάξος, Κυκλάδες